Már nem is tudom, miért döbbenek meg, hiszen nem először történik meg velem ilyesmi.

Szerencsére nem túl gyakran kell Budapestre mennem autóval, pláne nem hétköznap reggel. Pénteken mégis kénytelen voltam megtapasztalni, hogy bármennyit is szidják a vasutat, és a BKV-t, mégis gyorsabban lehet egy hatvanegynéhány kilométeres utat megtenni ezekkel, mint ha fél óra sztráda után másfél órát kellene Bp. határain belül dögöcni az dugóban. Aminek a végén még nem is jut el oda az ember, ahova szeretne, csak kénytelen lerakni a verdát egy - véletlenül üres - parkolóhelyre, hogy aztán mégiscsak a BKV szolgáltatását igénybe véve sikerüljön odaérni időben a kitűzött célpontra.
 
Ez volt legutóbb pénteken. Nem akartam egész nap drága fizető parkolóban hagyni az autót (ha jól tudom, nem is lehet, csak egy-két órára), így aztán megpróbáltam előre eltervezni hogy hol parkoljak le. A kritériumok:
1. IDŐ: minél kevesebbet kelljen dugóban haladni, és lehetőleg ne kelljen nagy kerülőt tenni (M7 felől érkezve)
2. PÉNZ: lehetőleg ingyenes legyen, de legalábbis ne kerüljön egy vagyonba 7-8 óra parkolás,
3. IDŐ/PÉNZ: ne kelljen háromszor átszállni ahhoz, hogy célba érjek utána.

És ha mindez teljesül: Legyen üres parkolóhely!
 
Ha az ember belegondol, nem könnyű még a keresés sem, ha az ember csak hébe-hóba jár Budapesten, pláne autóval. Hosszas információszerzés és mérlegelés után két lehetőség merült fel:
 
A: Budai alsó rakpart
1. A beszerzett információk alapján viszonylag gyorsan lehet haladni a Petőfi-híd felé vezető útvonalon. De elég sokat kell távolodnom az úticélomtól.
2. Ingyenes
3. Egy villamosvonal és némi séta, esetleg egy megállónyi út egy másik villamossal (talán nem jön ellenőr :) )
 
B: Soroksári úti OBI parkolója
1. A Lágymányosi-híd felé ugyan utat építenek, de ha egy kicsit rászámol az ember időben, még belefér
2. Legutóbbi tapasztalatom szerint ingyenes
3. Egy villamosvonalon célhoz érek.
 
Ezen infók birtokában a B megoldást választottam. Hiba volt. De az is, hogy csak egy órával indultam korábban, ahhoz képest, ahogy vonattal szoktam (beleértve azt is, hogy nem kellett megtenni az itthonról a vasútállomásig 15-20 perc sétát).
 
Első akadály: zuhogó eső az M7-esen. Némelyik szakaszon még az ember az orra előtt levő autót sem látja, így nem árt mérsékelni egy kicsit a megengedett 100-130 km/ó-s sebességet. Ez viszont csak kb. 10 perc időveszteséget jelentett.
 
Második akadály: A főváros malmai lassan őrölnek. a Lágymányosi-híd felé vezető úton még mindig folyik az építkezés. Az egysávosra szűküléstől kezdve csak lépésben lehet haladni egészen a Szerémi útig. Még 40 percem maradt célbaérni.
 
Harmadik akadály: Az elmúlt hónapokban az OBI parkoló fizetőssé vált. Helyismeret híján fogalmam sincs, hol találhatok a közelben ingyeneset. Ezért úgy döntöttem, megpróbálom az A opciót, hiszen csak vissza kell mennem a hídon, és már ott a rakpart. 35 perc maradt, talán kések egy kicsit.
 
Negyedik akadály: Az alsó rakparton áll a sor. Szerencsére elsőre nem sikerült rákanyarodnom, és a felsőn haladtam viszonylag jó ütemben a Petőfi hídig. Ott viszont nem lehet lekanyarodni az alsóra, mert a zöld lámpánál egy autó sem fér a sor végére. Döntöttem, itt leparkolok, hiszen innen még gyalog is hamarabb célba érek, mintha autóval bármennyire is közelebb próbálok férkőzni. T-15 perc.
 
Innen szerencsére simán ment az ügy: bár a Műegyetem előtt nem volt szabad hely, a Bertalan Lajos utcába befordulva éppen előttem tolatott ki egy autó az egyik helyről - ráadásul még a fizetős zóna előtt - ezt remélem legalábbis, mert nem emlékszem, hogy láttam volna táblát a bekanyarodásnál, viszont látok egyet a következő kereszteződésnél. Esőkabátot felvenni, zsákot a hátra, autót bezárni, irány észak. Ráadásul a Gellért téren sikerült még egy villamost is elcsípni. Így végül az eredetileg tervezetthez képest mindössze 3 perc késéssel értem célba.
 
Tanulság: Hihetetlenül nagy szükség lenne Budapest az M7-es felőli oldalán is P+R megoldásra. "R" alatt persze dugóban veszteglő autónál gyorsabban haladó közlekedési eszközt tessék érteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztana.blog.hu/api/trackback/id/tr532308189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása